Založ si blog

Je Stoltenberg Biľak Európy?

Skôr, ako si odpoviem na túto svoju rečnícku otázku, trochu načriem do nedávnej minulosti. Pred časom sa ma opýtal vnuk, či sa poznám s prezidentom Kiskom. Chcel som byť vtipný, tak som mu odpovedal, že: „Áno tak, ako som sa poznal s Vasilom Biľakom“. (Tu vtip pokračuje: „Ja som poznal jeho, on nepoznal mňa“). Miesto mnou očakávanej otázky, „Ako si sa poznal s Biľakom“, prišla otázka: „Kto bol Biľak?“. Pre „predzamatovú“ generáciu, je to nepredstaviteľná otázka, a keďže on je „pozamatový“, tak som mu vysvetlil. „Vasiľ Biľak bol jeden z vrchných predstaviteľov KSČ, Rusín pôsobiaci najmä v Prahe, symbol nášho priateľstva so ZSSR a moci robotníckej triedy v Československu. Údajný spoluautor pozývacieho listu vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968, vojenského paktu, ktorý vznikol ako protiváha NATO a ktorého sme boli vtedy členom. Podpis pozývacieho listu sa mu síce nedokázalo a nikdy sa k tomu nepriznal, ľudovo sa však za autora považuje. Z mladšej histórie, bol to ten, ktorému už ako dôchodcovi, terajší predseda KDH postavil tank pred vilu v Bratislave“.

Neviem, či ste zachytili správu o stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, členských štátov NATO v Bruseli, kde „priletel“ (podľa komentára) aj americký minister zahraničných vecí. (Zrejme nie preto, aby poučoval prítomných európskych ministrov, ako voľakedy poučovali z východu). Jednou z priorít tohto stretnutia je (podľa komentára) dohoda o jednoduchšom presúvaní vojsk NATO po území EÚ, teda aj po Slovensku. ČT24 dávala reportáž zo stretnutia, celé spravodajstvo (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10253218159-zpravy-ve-23/217411023001205/ (17:09)). V komentári, o.i. odznelo, že zo zasadnutia príslušných ministrov vyplynulo: „… americká prítomnosť v regióne (Európe), zostáva jednou z hlavných priorít“. GT NATO, spomínaný Stoltenberg, vo svojej ouvertúre o.i. uviedol: „… oceňujem tiež skutočnosť, že USA zvyšujú svoju prítomnosť v Európe“. Z uvedeného teda dedukujem, že pre súčasných pohlavárov je prítomnosť vojsk USA v Európe prioritou, ako pre tých pohlavárov pred rokom 1989 bola prioritou prítomnosť sovietskych vojsk u nás a že USA zvyšujú svoju prítomnosť v Európe. Dedukujem správne, alebo aj tu platí, že keď dvaja robia to isté, nie je to isté?

Vrátim sa ku svojej úvodnej rečníckej otázke. Je Stoltenberg Biľak Európy? Nie je, možno je oveľa horší. Kým V. Biľak bol údajný pozývateľ vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, Stoltenberg pozýva do Európy, teda aj k nám, americké vojská v priamom prenose. Čo postavia pred jeho vilu niekde v Nórsku? Tiež tank? Alebo Nórsky parlament mu udelí Nobelovu cenu za mier tak, ako udelil Obamovi?

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 123148x
Priemerná čítanosť článkov: 3519x

Autor blogu

Kategórie