Založ si blog

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás trápi a o čom aj vieme. Vieme to všetci, vedia to (asi) aj poslanci. Všetci. Preto sa prejav p. prezidentky aj všetkým páčil. Koalícii, či opozícii. Bolo to „populistické“, teda ľúbivé a populárne. Možno, že si to vláda zoberie k srdcu a problémy konečne začne aj riešiť a nie ich len pomenovať a poukazovať, kto všetko za to zlé a nefungujúce môže, len „nie my“.

Mňa upútalo aj hodnotenie tej správy z úst premiéra. Premiéra, ktorý podľa svojich slov, spozornel „keď p. prezidentka hovorila o prokuratúre“. Áno, teraz je to aktuálne, treba tam dosadiť človeka ktorý má v „telefóne tie správne čísla“, aby som parafrázoval jeho, ako ešte opozičného politika. (To, že všetci koaliční partneri podporujú JUDr. Lipšica, vieme. Predseda NR SR ho aj verejne vyhlasuje „za svojho priateľa“).

Je dobre, keď v premiér v dobe „čistiek“ si zapamätal slová „aby cesta k transparentnosti bola transparentná“, čo pravdepodobne nie je, prečo by to ináč prezidentka uviedla.

„Prezidentka skritizovala stav digitálnej infraštruktúry a zdôraznila potrebu zlepšenia.“ – premiér to pomenoval ako „jednoznačne rozkradnuté peniaze na informatizáciu“. Túto myšlienku, spomínali aj iní členovia vlády, resp., takmer vždy, keď niečo nefungovalo podľa predstav obyvateľov, napr. rýchlosť spracovania žiadostí o podporu.

Používanie „digitálnej infraštruktúry“ je aj dôvod, prečo som sa rozhodol napísať tento blog – svoje skúsenosti s tým. V oblasti informatizácie som pracoval dlhodobo, je to oblasť, ktorá sa vyvíja asi najdynamickejšie. Ak v informatike niečo príde do praxe, už je to de facto zastaralé. V tomto prípade však nejde len o „kvalitu infraštruktúry“, ale aj o schopnosti a ochotu možnosti dané infraštruktúrou aj používať – využívať.

Nedávno sme dostávali z mestských a obecných úradov Rozhodnutia o platbe za odvoz odpadu, daň z nehnuteľnosti, či aj daň za psa (som hrdý, že aj môj pes je riadny plátca daní a podporuje naše mesto. Boli sme obaja radi, že „otcovia“ nášho mesta nám daň (aj za psa) tomto roku zvýšili, takže viac prispejeme na rozvoj mesta. Od našich daní závisí osud krajského mesta. Pripomenulo mi to výjav zo Švejka, keď dr. Grunstein nariadil  dvojitej klystír Švejkovi a ten lapiduchov povzbudzoal slovami: „nešetřete mne, myslete si, že od toho závisí osud monarchie)).

Keďže vlastníme malú nehnuteľnosť na kopaniciach – Kopanice na B. Štiavnicou, príjemne som sa prekvapil, že jediná pracovníčka miestneho obecného úradu mi Rozhodnutie poslala do mojej elektronickej schránky. Tak som sa potešil, že ešte v ten deň celú platbu poukázal. Nadväzne na túto udalosť, som samozrejme očakával oznámenie do elektronickej schránky aj z veľkého krajského mesta, v ktorom mám trvalé bydlisko. Aké bolo moje prekvapenie, keď som tri rozhodnutia – Daň z nehnuteľnosti, Daň za psa a Poplatok za odvoz odpadu, dostal na trikrát tiež do schránky Do tej, čo mi visí na plote – POŠTOVEJ. Roznášali to asi nejakí dobrovoľníci, alebo mestom platení brigádnici, cca do 20 tis. domácností.  A to, asi preto, mesto ide prijímať 25 nových úradníkov, na základe rozhodnutia primátora, napriek nesúhlasu poslancov. Nepomôžu si! To už len dodávam, že primátorom môjho mesta je poslanec NR SR v ekipe „Za ľudí“, teda  „spolubojovník za transparentnosť a efektívnosť“ – podpredsedníčky vlády pre informatizáciu a budúcu ministerku pre informatizáciu regionálny rozvoj – p. Remišovej. Tá nikdy nezabudne povedať, že informatizácia nefunguje, lebo predchádzajúca vláda takmer všetko rozkradla. Máme primátora, ktorý vo svojom volebnom programe uvádzal: „Dobudujeme elektronizáciu úradov tak, aby ste väčšina (to citujem aj s chybou – pozn. autor) komunikácie s úradmi vybavili z domu“. Máme primátora, ktorý bol údajne manažér informatiky.

Takže, Boh ochraňuj Slovensko, aj po správe p. prezidentky.

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Chceme pravdu? Podporme Pravdu!

15.01.2020

Predpokladám, že každý čitateľ Pravdy (nakoľko je kultivovaný a sčítaný) pozná humoresku od Frigyesa Karinthyho: „Vysvetlím svoje vysvedčenie“ (v maď. orig. „Megmagyarázom a bizonyítványom“, v slov. lit. preklade: „Vysvetľujem vysvedčenie“). V tomto milom a úsmevnom príbehu žiačik Bauer vysvetľuje svoje zlé vysvedčenie. Táto humoreska ma napadla, pri [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 123006x
Priemerná čítanosť článkov: 3514x

Autor blogu

Kategórie