Založ si blog

„Naša“ tieňová vláda.

Po dlhšom čase máme opäť „tieňovú“ vládu. Tlačová beseda, kde členovia tejto vlády boli predstavení a následne printové správy, určite upútali časť našej verejnosti.

Do politiky sa nemiešam, nakoľko – po prvé – nemám na to, a – po druhé – držím sa hesla môjho starého známeho: „ak sa zamiešaš medzi otruby, zožerú ťa prasatá“. Politiku však sledujem, tak ma aj táto udalosť upútala. Zbystril som pozornosť, keď na tlačovke budúca p. premiérka a tieňová ministerka zahraničných vecí, boja proti korupcii, eurofondov, uviedla, že (parafrázujem) – súčasná vláda nemá žiadnu víziu a de facto sú to neschopní a nekompetentní jednotlivci, keď nemajú žiadnu víziu – usudzujem. Obdobne sa vyjadril aj p. predseda hnutia, že: „…preto zostavili tím odborníkov, ktorí sú alternatívou ku skorumpovanému zlepencu. … Naše hnutie má odborníkov a chceme ich ukázať celému Slovensku a prebrať tým viac zodpovednosti.“ (Celý článok v Pravde.) Pretože niektorých tieňových ministrov poznám, upútalo ma pertraktovanie slova „naši odborníci“. Moje dlhoročné skúsenosti ukazujú, že dobrý odborník má aj adekvátne vzdelanie v danom odbore, resp. aj prax (nielenže na danú tému „aspoň bloguje“, ako sa vyjadril jeden nádejný budúci minister školstva z iného opozičného politického zoskupenia, v vtedy ho niekto nazval „kaderníkom“). Keďže vo funkcii tieňových ministrov ide (väčšinou) o mladých ľudí, čo je určite správne, dlhú prax v odbore asi nemôžu mať. Preto som si pozrel niektoré životopisy so zameraním na ich vzdelanie. Tu sú aspoň niektoré. Ako zdroj som použil internetové pramene, väčšinou z materiálov ich politického hnutia.

Richard Vašečka (ministerstvo obrany),  „je slovenský pedagóg, politik, kazateľ a spisovateľ. Pôsobil ako učiteľ katolíckeho náboženstva na Gymnáziu sv. Františka z Assisi v Žiline. Po ukončení štúdia na Gymnáziu Juraja Hronca v Bratislave absolvoval vysokoškolské štúdium na Prešovskej univerzite, kde v rokoch 19921997 navštevoval Gréckokatolícku bohosloveckú fakultu, odbor všeobecnej katolíckej teológie a učiteľstva náboženskej a etickej výchovy.“ Pri bojovej pripravenosti našej armády, asi Božiu pomoc budeme potrebovať, takže vzdelanie je asi adekvátne.

Jozef Viskupič (ministerstvo kultúry). „V roku 2001 ukončil štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, odbor učiteľstvo, predmety dejepis, občianska a etická výchova. Päť rokov pôsobil ako živnostník v gastronomických službách.  V súčasnosti pôsobí ako projektový manažér vo firme regionPRESS.“ Zrejme je najbližší spolupracovník p. predsedu hnutia, ako aj zamestnanec jeho manželky. Z ich vystúpení a prejavov v parlamente vidíme, že ku kultúre majú blízko.

Martin Fecko (ministerstvo pôdohospodárstva). „Pôdohospodársky projektant, špecialista na pozemkové úpravy, poľnohospodár, ochranár životného prostredia, člen Slovenskej ornitologickej spoločnosti so spôsobilosťou na označovanie voľne žijúcich vtákov ornitologickými krúžkami.“ Keďže študoval na (vtedajšom) VŠP odbor meliorácie, poznám veľa jeho spolužiakov, aj tých, s ktorými spolu funkcionárčil v SZM. Pán Fecko bol predseda Revíznej komisie pri  Celoškolskom výbore Socialistického zväzu mládeže, takže bol dobre známy. Na „prepracovanie sa“ za predsedu tejto komisie vtedy potreboval dobré politické pozadie a správnu angažovanosť.

Soňa Gaborčáková (ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny), „vysokoškolské, II. stupňa, 1994 – 1999 UMB – Banská Bystrica, Pedagogická fakulta, odbor soc. práca, vychovávateľstvo, soc. pedagogika vysokoškolské, III. stupňa 2014 -2015 KU v Ružomberku“. Mne, na tomto je podozrivé to, že III. stupeň na KU ukončila za dva roky? Interne III. stupeň trvá tri, až štyri roky, externe päť, až šesť rokov. Že by ďalší prípad získanie vzdelávania v mimoriadne krátkom termíne? Mňa osobne v TV diskusii príliš o svojej kompetentnosti nepresvedčila.

Milan Vetrák (ministerstvo spravodlivosti), „Základnú aj strednú školu som absolvoval v Petržalke. Vyštudoval som právo na Právnickej fakulte UK v Bratislave, kde som v roku 1998 získal titul magister práv (Mgr.). Následne mi bol v roku 2000 na tej istej univerzite udelený titul doktor práv (JUDr.) a o niečo neskôr v roku 2009 aj titul PhD., avšak to už na Právnickej fakulte TU v Trnave. Mojou špecializáciou je legislatíva, európske právo a aproximácia práva, ale aj odborný, najmä právny preklad.“ Na internete je o ňom veľa negatívnych informácií, ale asi nie sú pravdivé.

Ján Budaj (ministerstvo životného prostredia), asi najznámejšia osoba zo všetkých tieňových ministrov. „Tribún“ nežnej revolúcie, ale aj alias „Domovník“ v zoznamoch ŠTB. O jeho vzdelaní na internete sa veľa nenájde. Niekde nie je uvedené nič, napr. na profile kandidátov OĽANO – TU. „Po maturite začal študovať matematiku a fyziku na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Trnave, štúdium však nedokončil“. Pravdepodobne bol vylúčený z ideologických dôvodov. Za 28 rokov slobody však určité formálne vzdelanie by mohol získať.

Eduard Heger (ministerstvo financií a hospodárstva), „Ekonomická univerzita, Obchodná fakulta“. Terajší p. minister financií sa teší s ním na spoluprácu, tak asi bude kompetentný. TU opisuje ako našiel Boha. Keďže je to dosť imaginárne, určite bude vedieť nájsť aj reálne peniaze do štátneho rozpočtu na školstvo, zdravotníctvo, atď.

Veronika Remišová (ministerstvo zahraničných vecí, boj proti korupcii, eurofondy) – „vyštudovala Vysokú školu múzických umení kde získala Mgr. art. a ArtD. Absolvovala tiež Sorbonnu – M.A. Art. a bruselskú College d“Etudes Interdisciplinaires ( M.A.). Potom pracovala v Európskej komisii kde „riadila európsky program pre mládež a neskôr vytvárala politiky vzdelávania“. Po návrate na Slovensko prednášala na Univerzite Komenského v Bratislave.“ Do našej zahraničnej politiky môže vniesť asi viac umenia ako diplomacie.

Ján Marosz (ministerstvo dopravy), „učiteľ 5-12. ročník, nemecky jazyk, etika, náboženstvo. absolvent filozofickej fakulty UKF Nitra.“ Do Nitry (zrejme) cestoval zo Žiliny, takže s dopravou má bohaté skúsenosti.

Marek Krajčí (ministerstvo zdravotníctva), „VŠ – LFUK , atestácia I. stupňa – pediatria, atestácia II. stupňa – detská kardiológia“. Naše zdravotníctvo ešte stále prekonáva detské choroby, takže pediatria je výborná špecializácia na ministra v tomto rezorte.

Gábor Grendel (ministerstvo vnútra), „Filozofická fakulta UK, Bratislava, Mgr.“, asi žurnalistika. Ako novinár, aj on sa určite všetkému rozumie, takže môže robiť aj ministra vnútra, alebo aj hocičo iné.

Miroslav Sopko (ministerstvo školstva), „Učiteľ všeobecnovzdelávacích predmetov – dejepis, geografia, občianska náuka, etická výchova a informatika , zamestnanie učiteľ (výchovný poradca)“

Peter Pollák (rómska reforma), „Magisterský titul – sociálna politika a sociálna práca, UKF Nitra, Doktorát na Katolíckej univerzite v RK“. Áno, na UKF realizovali vzdelávanie pre Rómsku komunitu, tuším niekde na Spiši. Raz už vykonával túto funkciu, celkom bez viditeľného pokroku v tejto oblasti.

 

O potenciálnej kompetencii príslušných tieňových ministrov a ich odbornosti si môže urobiť obraz každý ev. čitateľ tohto blogu.

Ešte poznámka k časti vyjadreniu p. predsedu hnutia: „…preto zostavili tím odborníkov, ktorí sú alternatívou ku skorumpovanému zlepencu.“. Keď toto hnutie bolo vo vláde, bol to ešte väčší „zlepenec“ (nakoniec tento názov (tuším) vymyslel p. predseda SMER-SD). Ak nastúpia k moci vyššie uvedení ministri, tak p. Matovič, vzhľadom k volebným preferenciám, bude musieť byť súčasťou ešte väčšieho zlepenca.

K tejto téme sa objavilo niekoľko článkov, poznámok, diskusií, resp. blogov. Jeden, podľa mňa celkom dobrý, je aj TU.

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

Armáda / Ekvádor /

Na západe Ekvádoru platí výnimočný stav, armáda bude bojovať s gangmi

01.05.2024 11:34

Bezpečnostná situácia v Ekvádore sa dramaticky zhoršila po tom, ako začiatkom januára ušiel z väzenia jeden z najmocnejších zločineckých bosov José Adolf Macias.

Vlak

Žena sa v Bratislave postavila pred idúci vlak, na mieste zomrela

01.05.2024 10:11

Rušňovodič ihneď použil rýchločinné brzdenie, no stretu už nedokázal zabrániť.

Ľubomír Solák / Matúš Šutaj Eštok / Polícia /

Začína sa reforma v polícii. Jej prípravu má riadiť nový viceprezident

01.05.2024 09:40

Zachovaný zostane aj existujúci post viceprezidenta, po novom viceprezidenta pre službu kriminálnej polície a migráciu.

Zrútenie diaľnice

V čínskej v provincii Kuang-tung sa zrútila diaľnica, zomrelo najmenej 19 ľudí

01.05.2024 09:18

Po kolapse 17,9-metrového úseku diaľnice spadlo dole 18 áut.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 123191x
Priemerná čítanosť článkov: 3520x

Autor blogu

Kategórie