Založ si blog

Causa JUDr. Danko, alebo causa UMB BB?

Nad napísaním tohto blogu som dlho váhal a opakovane to odkladal. Rigorózna skúška súčasného predsedu NR SR vyvolalo vášne, parlamentná opozícia a médiá (ktoré sú väčšinou opozičné), zacítili korisť a zakrvaveli sa im oči. V tejto veci je výrazná aj aktivita opozičných politikov, ktorí by mali byť (podľa mojej mienky) v NR SR preto, aby boli konštruktívni a kreatívni. Predseda najsilnejšej opozičnej strany, ten, ktorý sa už zrejme nevie dočkať premiérskeho kresla, na tlačovej konferencii k téme „voľby ústavných sudcov“ verejne vyzve rektora UMB BB a predsedu NR SR, aby zverejnili predmetnú rigoróznu prácu. Podpredsedníčka NR SR za tú istú stranu, podá trestné oznámenie, to tá, ktorej maturitu mnohí diskutéri na webe spochybňujú.

Nezaráža ma postup opozície, u nás je už taká, čiže málo kreatívna a najmä deštruktívna, ale postup a aktivity vlastnej UMB, ako aj stanovisko Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ). Rektor univerzity zorganizuje, resp. povolí „referendum“ študentov, zamestnancov a aj niekoľkým z mimoakademickej verejnosti s výzvou na zverejnenie danej rigoróznej práce. Pripúšťam, že predseda NR SR v tejto veci niekde mohol pochybiť, čo sa nedivím, skúša to takmer každý študent. Je však na príslušnej univerzite a najmä fakulte, aby nezákonným a nečestným postupom zabránili. V tom čase (r. 2000) sa rigorózne práce ešte nepodávali „náhodne z ulice“, ako na mnohých univerzitách je to dnes. Tému vypísala katedra, konkrétny školiteľ, ktorý musel spĺňať určite vedecko – pedagogické kritériá. Čiže bol v danej oblasti odborník. Tému schvaľovala komisia, kde tiež mali sedieť kompetentní odborníci. Rigoróznu prácu posudzovali dvaja, v orgánoch fakulty schválení oponenti a obhajovala sa pred, min. päť člennou komisiou, ktorá musela splniť zákonom stanovené odborné kritériá. Nemohli to byť teda laici, či amatéri. Ako to, pýtam sa, že min. osem (8) vysoko kvalifikovaných odborníkov, nezistilo eventuálne nedostatky v danej rigoróznej práci? O tom nechcem ani pomyslieť, že práca neexistuje, napriek tomu rigorózna skúška prebehla „úspešne“.

„Študentská rada vysokých škôl, vo svojom vyhlásení, vyjadruje plnú podporu študentom, zamestnancom, vedeckým pracovníkom a vedeniu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) v snahe o očistenie mena univerzity a prinavrátenie dôvery v kvalitu vysokoškolského vzdelávania“ – veľmi ma toto vyjadrenie zarazilo a nemilo prekvapilo. Ak v cause „rigorózna práca“ niekto pochybil, tak UMB BB. Ako je to možné, že nekvalitná práca, ev. plagiát, ev. neexistujúca práca „prešla“ cez vedúceho práce, oponentov a komisiu pre rigorózne skúšky? Bola by to nesmierna hanba pre Právnickú fakultu UMB ako aj celú univerzitu. Na diplome JUDr. sú podpísaní dekan fakulty aj rektor univerzity. Ak o ev. podvode nevedeli, tak je to len ich mizerný obraz. ŠRVŠ nieže by im mala vyjadriť podporu, ale pre navrátenie dôvery vo vysokoškolské vzdelávanie ísť do ulíc a žiadať ich odstúpenie.

JUDr. Danko, žiadnu rigoróznu prácu zverejňovať nemusí. Tá môže byť utajená ešte 70 rokov po jeho smrti. Vlastná rigorózna skúška zo zákona je verejná, každý sa jej mohol v danom čase zúčastniť. Ak má diplom o JUDr. vydaný univerzitou, môže titul nerušene používať. Ak niekto spochybňuje získanie tohto titulu, je na vedení Právnickej fakulty UMB, aby to vierohodne vysvetlili.

Ctení poslanci NR SR miesto naháňania fantoma vo forme rigoróznej práce JUDr. A. Danka, spolu so ŠRVŠ by sa mali zamyslieť nad kvalitou verejných vysokých škôl, napr. aj po škandáloch s udeľovaním vedecko pedagogických titulov pre poľských učiteľov, ktoré poľské úrady ani neakceptujú, resp. o falošných tituloch mnohých slovenských akademických pracovníkov. Mali by sa zamyslieť, aká je vedecko – pedagogická úroveň najmä tých VŠ, ktoré vznikli, nezriedka ako politický projekt, z jednej fakulty niektorej (bratislavskej) univerzity, ako napr. aj UMB BB, a vyrástli vo veľkú univerzitu s 10 tisíc študentmi.

Všetky reakcie v tejto veci, ktoré som čítal, sú voči predsedovi NR SR negatívne, výnimkou tejto TU. Ja s názorom blogera plne súhlasím.

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 122756x
Priemerná čítanosť článkov: 3507x

Autor blogu

Kategórie