Umelá inteligencia v praxi – vďaka Volkswagenu.

6. októbra 2015, okenkaim, Nezaradené

Dieselgate – podvod s emisiami, na chvíľu mediálne „prekryl“ aj problematiku utečencov. Áno, sme motoristický národ, každého sa nás to týka, aj keď nie primárne – že to naše auto nie je „podvodnícke“, tak určite sekundárne, veď nadmieru zamorený vzduch dýchame všetci a rovnako to škodí nášmu zdraviu. Uvádza sa, že deklarované emisné normy sú prekročené 20 až 30 krát. Keď to vyjadríme v percentách, ide o prekročenie o 2000 až 3000%. To je príliš veľa aj pri malých číslach. Podvod s emisnými parametrami evokuje vo mne niekoľko úvah, napr.:

Keď už podvod bol odhalený, dúfajme, že výrobca „nesprávne“ motory opraví a nie na úkor kupujúcich. Keďže pri stanovených emisných limitoch nebude možné dodržať deklarovaný výkon motora, teda  ten, za ktorý kupujúci zaplatil dúfajme, že predajca vráti aj časť kúpnej ceny.

Aj keď je to tragické, pozrime sa na tento problém z optimistickej a humornej stránky. Keďže motor vie rozoznať kedy sa meria jeho emisia, ide o jednu z prvých aplikácií umelej inteligencie v praxi. Keďže Volkswagen to aplikoval v 19 mil. prípadoch, môžeme hovoriť o hromadnom nasadení prvkov umelej inteligencie v praxi. V socialistickej terminológii by sme už hovorili o vedecko – technickej revolúcii. Dúfajme, že umelá inteligencia v tomto segmente sa bude naďalej rozvíjať a aplikovať, takže budúce auta rozoznajú, že v peňaženkách máme málo peňazí, tak pri zachovaní stanovenej úrovne emisií a deklarovanom výkone, znížia spotrebu :-D. No povedzte, nebude to krásne?