Založ si blog

Blahoželanie primátorovi Dvončovi.

Nebýva bežné niekomu blahoželať pri odchode a odovzdávaní funkcie, ja však zastávam názor, že práve vtedy treba. Treba blahoželať, ak výkon funkcie bol úspešný a prospešný. Primátorská funkcia doc. Dvonča podľa mňa a aj mnohých ďalších Nitranov, bola veľmi úspešná a v prospech rozvoja mesta.

Novozvolený primátor Nitry hovoril (čítal som to), že „Dvonč tu bol 12 rokov, nefungujú ani niektoré základné veci“. Rozmýšľal som nad týmto vyjadrením mladého novozvoleného primátora, nepochopil som jeho „výrok“, asi aj preto, že nedal žiadne argumenty. Ako by sme žili v rozličných mestách. Ak by to tak bolo, ako to hovorí, v ankete obyvatelia by sa nevyjadrili, že „V Nitre je dobre“. Na dôkaz, že nový primátor sa mýli, skúsme stručne zrekapitulovať, čo za posledné štyri roky mesto Nitra dosiahlo, aj za aktívneho prispenia primátora Dvonča.

Mesto obdržalo významné ocenenia: Oskar bez bariér, Enviromesto, Líder v oblasti SMART CITY, Európske mesto športu a dotácia vlády vo výške 3,1 mil. €, Pečať rozvoja miest a obcí za úspešné hospodárenie.

V kritike mesta viackrát odznelo, aj v diskusii v TV, že „mesto je zadlžené vo výške cca 17 mil. €“. Ako teda vyzeralo hospodárenie mesta za ostatné roky: 2015 – prebytok hospodárenia 2,25 mil. €, 2016 – prebytok hosp. 4,23 mil € a 2017 prebytok hosp. 6,29 mil. €. Rozpočet mesta vo výške 65,96 mil. € z roku 2015 vzrástol v roku 2017 na 76,66 mil. €.

V rámci voľného prístupu k informáciám som vyžiadal bilanciu finančných prostriedkov za rok 2018. Finančné prostriedky na účtoch mesta boli 7, 302 mil. €, v tom rezervný fond 622 tis. €. Úvery k čerpaniu mesta boli vo výške 5,6 mil. €, Štátny fond rozvoja bývania k čerpaniu 1,3 mil. €. Za odpredaj budov na Levickej VUC – ke, vo výške 820 tis. €, sú ďalšie príjmy mesta. Je pravdou, že mesto má úver vo výške 16,5 mil. €, ale to signalizuje dobrý ekonomický stav Nitry, ináč by mestu nikto nepožičal. Každý ekonóm potvrdí, že dlhodobé investície je najlepšie realizovať z komerčných úverov, a to sa v Nitre stalo. Mesto Nitra sa odovzdáva vo veľmi dobrej finančnej kondícii.

Prestížna britská finančná publikácia fDi Magazine vypracovala rozsiahlu štúdiu s názvom „Európske mestá a regióny budúcnosti 2018/2019“. V TOP 10 mikro miest celej Európy ktorým patrí budúcnosť, sa Nitra umiestnila na 10. mieste, ako jediný zástupca strednej či východnej Európy. (Je paradoxné, že nový p. primátor velebí Trnavu a chodí sa radiť tam). Asi nemožno podozrievať túto britskú publikáciu z neobjektívnosti.

Zdroj: fDi intelligence

Za uplynulé obdobie mesto výrazne prispelo aj ku skvalitneniu života a pomoc ľuďom. Napr. zriadilo 96 nájomných bytov, príspevok pri narodení dieťaťa dostalo 3 652 rodín, a príspevok pri odchode do dôchodku 2 019 ľudí. Zrekonštruovali sa základné a materské školy vo výške 10,33 mil. €. Dotácie do kultúrnej činnosti boli vo výške 266 tis. €, okrem rozpočtovaných 1,65 mil. €. Dotácie mesta do športu boli vo výške 2,34 mil. €. Za obdobie „primátorovania“ doc. Dvonča sa v meste postavili 4 (štyri) športové haly. Najmä vďaka mestskej hale na Čermáni, Nitrania môžu byť ako diváci účastníkmi európskych či svetových športových turnajov a zápolení. Aj v ostatných halách môže obyvateľstvo  rekreačne športovať. Nedávno sa dokončil v meste jeden z najmodernejších futbalových štadiónov na Slovensku. Vrcholový šport bol v Nitre úspešný a bezproblémový aj vďaka podpory mesta. Do sociálnej oblasti sa investovalo 176 tis. €, na záchranu kultúrnych pamiatok 93 tis. €. Mesto Nitra podporilo aj Hidepark – kultúrne stredisko Nitra, spájané s menom novozvoleného primátora. Mesto bolo aktívne aj v úsilí o čerpanie európskych peňazí – podalo 34 projektov.

Rozvíjala sa aj infraštruktúra a doprava. Opravilo sa 51 ciest a 80 chodníkov v správe mesta v objeme 10,1 mil. € a parkoviská v objeme 1,7 mil. €. Vybudovali sa telocvične na ZŠ Tulipánova a v areáli na Hlbokej ul., multifunkčné ihriská v objeme 35 tis. € a detské ihriská 112,4 tis. €. Zahájila sa aj výstavba cyklotrás v objeme 2,5 mil. €. Mesto podporilo aj rekonštrukciu autobusovej stanice, dobudovala sa kanalizácia v mestských častiach Zobor, Klokočina, Šúdol a Krškany. Aktivity mesta za fungovania doc. Dvonča, by sme mohli vypočítavať ďalej a ďalej.

To, že p. doc. Dvonč bol 12 rokov vo funkcii, je znak toho, že funkciu vykonával dobre a v prospech občanov mesta. Zanechal v meste hlbokú stopu. Počas 12 rokov aktívne pracoval aj v ZMOS-e, čo je významná a silná inštitúcia. Štyri roky vykonával funkciu podpredsedu ZMOS, ďalšie 4 roky bol jeho predsedom a ostatné 4 roky prvým podpredsedom. Nedávno za ZMOS podpisoval na Úrade vlády SR Vyššiu kolektívnu zmluvu, čo prinesie zvýšenie platov vo verejnej správe o 10%. Pre mesto je dôležité aj to, že v jeho čele stojí známy a vplyvný človek. Napr. to, že Nitra, po Banskej Bystrici, je Európske mesto športu, s nemalou dotáciou z vlády a z EÚ, asi nie je náhodné. To, že doc. Dvonč opätovne nebol zvolený za primátora, bolo asi najväčším prekvapením týchto komunálnych volieb na Slovensku. Možno, keby zmenil svoj politický „kabát“, ako je to teraz zvykom a kandidoval ako nezávislý, možno by obstál lepšie. To, že to neurobil, svedči o jeho dobrom charaktere.

Doc. Dvonča poznám od jeho študentských čias na VŠP (terajšom SPU). Vždy bol aktívny, je to človek s talentom na manažovanie a „funkcionárčenie“. Je to bývalý športovec, aj dnes dodržuje zásady a pravidlá fair play. Určite nového primátora nikdy „nepodrazí“, ako to aj deklaroval. Nemení svoje názory, ale rešpektuje názory iných. Vo funkcii primátora bol vždy dostupný. Ja som ho kontaktovával občas vo veciach okolo nitrianskeho basketbalu. Keď som sa nemohol k nemu dopracovať cez zamestnancov, na sms vždy promptne odpovedal. Obdobne kontakt s ním hodnotí veľa ďalších občanov. Ani som sa nestretol s názorom, že by niekoho niekedy odmietol.

Doc. Dvonč pre Nitru urobil toľko, že by mu mohli postaviť sochu, ako mi to hovorila bývalá podpredsedníčka vlády SR. Ja si myslím, že by podľa neho mali pomenovať ulicu, hneď vedľa Richtára Peregrína.

Tak, ako v jednom interview sám hovoril, z funkcie môže odísť so vztýčenou hlavou a s pocitom dobre vykonanej práce. Myslím si, že o svoju budúcnosť sa nemusí obávať. S jeho skúsenosťami z komunálnej politiky určite po ňom „siahnu“ obe nitrianske univerzity, ktoré majú študijný program na komunálnu politiku. Ja, ako dekan FEM, či rektor SPU, som ho, v tom čase agitoval, aby sa vrátil na univerzitu, pre ktorú by bol veľmi prospešný. Doc. Dvonč sa habilitoval nie vtedy, keď bol „pri moci“, ako kancelár rektora VŠP, ale v období, keď ho prvý „porevolučný“ rektor úplne „odstavil“ a zobrali mu aj telefón. Prvý „porevolučný“ rektor, ten, ktorý bol v jednej najvyššej federálnej politickej funkcii. Rýchlo sa zorientoval a prehodil si kabát.

Osobne si myslím, že pri ukončení funkcie za prácu p. doc. Dvončovi treba poďakovať a k úspechom blahoželať. Asi tak je to korektné.

 

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 123011x
Priemerná čítanosť článkov: 3515x

Autor blogu

Kategórie