Založ si blog

Mesto Nitra nepomáha športu. Je to hoax!

Šport dokáže zjednotiť ľudí, ako máločo iné. Najmä keď je úspešný a dosahujú sa dobré výsledky nielen na medzinárodnej ale aj na domácej scéne. Dobrým príkladom u nás je najmä hokej. Vidíme to na eufórii ľudí a „ovlajkovaných“ autách počas majstrovstiev sveta. Nie menšia pozornosť sa venuje futbalu alebo cyklistike a úspechom P. Sagana. Úspechy v športe robia dobrú propagáciu aj v medzinárodnom meradle, nakoľko do povedomia miliónov ľudí sa dostáva štát najľahšie, najintenzívnejšie a aj najtrvalejšie cez výnimočné a dobre zapamätateľné výkony v športe.

Podobné je to aj na vnútroštátnej úrovni, kde sa o „slávu“ cez šport usilujú nielen športové kluby, čo je prirodzené, ale aj mestá. Je preto normálne, že zástupcovia a reprezentanti miest v nemalej miere podporujú šport a tým podporujú propagáciu svojho mesta a súčasne sa starajú aj o zábavu a športové vyžitie svojich obyvateľov. Podpora z miest je úmerná nielen ich finančným možnostiam ale aj úsiliu vedenia mesta, najmä jeho primátora. Obdobne je to aj v Nitre, v tomto historickom slovenskom meste.

Na napísanie toho blogu ma „inšpiroval“ rozhovor s p. P. Mičudom, súčasným riaditeľom SBL a bývalým významným slovenským basketbalistom, v Pravde dňa 26.7.2017 , pod názvom: „Nízky počet Slovákov tlačí ich cenu príliš nahor“, [TU]. Pán Mičuda ako znalec slovenského basketbalu, aj podľa mojej mienky,  správne uviedol súčasnú situáciu v našom basketbalovom hnutí. Nemôžem však súhlasiť s jeho tvrdením na adresu basketbalu v Nitre. Na otázku „Prečo prišla liga o Nitru a Lučenec?“ odpovedal nasledovne:

„Všetko sa odvíja od ekonomickej situácie v danom meste. Nitra je síce veľké mesto, ale naakumulovalo sa tam až priveľa špičkového športu – hokejisti hrali opäť finále, futbalisti postúpili do prvej ligy, volejbalisti získali titul. Zháňať peniaze pre profesionálny šport je na Slovensku veľmi ťažké, obzvlášť keď vám nepomôže mesto. Klub mal problémy už počas predošlej sezóny a situácia bola natoľko kritická, že sa radšej neprihlásil do ligy.

Chcem sa rozhodne ohradiť voči úsudku: „…obzvlášť keď vám nepomôže mesto. Je všeobecne známe, že súčasné vedenie mesta a najmä p. primátor Dvonč, aj ako bývalý aktívny volejbalista, všestranne a nezištne podporuje činnosť športových klubov v Nitre. Pán Mičuda správne konštatuje, že „Nitra je síce veľké mesto, ale naakumulovalo sa tam až priveľa špičkového športu – hokejisti hrali opäť finále, futbalisti postúpili do prvej ligy, volejbalisti získali titul.“ Ako by sa šport v meste mohol „naakumulovať“ a to na vysokej športovej úrovni, keby nebolo podpory mesta? Kto iný tak výrazne podporuje šport, ak nie mesto? Nie je to vždy len o financiách, ale finančnú podporu športu si môže každý záujemca ľahko zistiť a posúdiť napr. aj z nasledovnej tabuľky.

A teraz k spomínanému basketbalu. V roku 2016/2017 mesto podporilo basketbalový klub BK SPU Nitra, cez fond vrcholového športu sumou 12 500 € a následnou mimoriadnou dotáciou vo výške 7 000 €. Dotácie boli určené na celý kalendárny rok, ako sa robí rozpočet mesta. Podľa mojich informácií celoročné dotácie klub vyčerpal už počas uplynulej sezóny. Mesto vykrývalo aj náklady na prevádzku športovej haly – tréningy a zápasy mužov – vo výške 100%, čo v absolútnom vyjadrení je viac ako 10 000 €. Okrem týchto finančných prostriedkov BK dostáva aj dotáciu zo SAUŠ, ako univerzitný basketbalový klub. Pán primátor má eminentný záujem na dobrom fungovaní basketbalového klubu v Nitre a chce vzniknutú, nemilú, situáciu riešiť. Preto pozval bývalých funkcionárov z čias keď sa basketbalu v Nitre ešte darilo, ľudí okolo p. Ing. Poláka. Sám ponúkol nielen pomoc mesta a kontakty so sponzormi ale aj vlastné finančné prostriedky. So súčasným vedením klubu však bývalí funkcionári nemôžu spolupracovať. Navyše je tu podozrenie, že klub má nevyrovnané pohľadávky. Takže, podľa mojej mienky s basketbalom v Nitre bude treba začať od začiatku a môžeme sa spoľahnúť na ľudí, ako p. Ing. Polák, či p. PaedDr. Ľ. Urbana. Pod vedením p. trénera Ľ. Urbana vyrástli mnohí súčasní slovenskí reprezentanti, napr. Žiak, Jašš, Korner, Vido ale aj najlepší nahrávač v českej lige Roman Marko. V súčasnosti trénuje talentovanú mládež – v roku 2016 sa v kategórii mladší mini a v roku 2017 v kategórii starší mini stali majstrami Slovenska [viac TU]. Mesto v roku 2016 podporilo mládežnícky basketbal sumou 8 000 €.

Neviem, odkiaľ má p. riaditeľ SBL informácie, že mesto Nitra nepodporuje basketbal. Ak to má od manažérov nitrianskeho basketbalu (nejedná sa o p. Ing. P. Semana), tak je to smutné a tragédia pre nás Nitranov, keďže „domamažovali“ nitriansky mužský basketbal až do stavu, keď v uplynulej sezóne vyhrali len dva zápasy a do nadchádzajúceho ročníka sa ani neprihlásili.

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 122990x
Priemerná čítanosť článkov: 3514x

Autor blogu

Kategórie