Založ si blog

Čo je relativita?

Len pred nedávnom sme si pripomínali (oslavovali) centenárium vzniku teórie relativity. Táto teória zásadne zmenila poznanie ľudstva a je asi aj najslávnejšia. Je známa aj medzi laikmi, hoci (asi) málokto jej rozumie aj z radov odborníkov.

Každému fyzikovi alebo astrofyzikovi je určite známe meno Arthura Eddingtona. On bol ten, ktorý prvý dokázal v praxi platnosť Einsteinovej všeobecnej teórie relativity. Táto teória bola (a je známa) aj tým, že je nesmierne komplikovaná a je spájaná s popisom vesmíru ako celku. Je známa príhoda z roku 1919, keď po prednáške profesora A. Eddingtona na zasadnutí Astronomickej kráľovskej spoločnosti prikročil k nemu poľský fyzik Silberstein s poznámkou: „Profesor Eddington, vy musíte byť jedným z tých troch ľudí na svete, ktorí rozumejú všeobecnej teórii relativity“. Keď prof. Eddington váhal s odpoveďou, dodal: “Nebuďte tak skromný, pán profesor“. Eddington sa na neho zahľadel a povedal: “Práve naopak, nie som vôbec skromný, snažím sa len prísť na to, kto je ten tretí“. [cit. Nádherná teorie]. Je otázne, koľko fyzikov aj dnes, po sto rokoch rozumie tejto komplikovanej teórii. Napriek tomu však medzi laickou verejnosťou dala podnet k rôznym prirovnaniam, niekedy síce vtipným, ale nie vždy znášajúcim tlačiarenskú čerň.

Podľa výkladového slovníka slovenského jazyka, relativita znamená „pomernosť“, alebo „vzájomný vzťah dvoch alebo viacerých vecí“. Čiže veci a činnosti môžeme prirovnať relatívne k nejakej inej veci či činnosti. Uvádza sa, že Einstein mal veľkú nohu. Je to relatívne, nakoľko relatívne k Schrödingerovej ju mal malú.

Aj súčasné domáce, či zahraničné média často rovnakú vec posudzujú veľmi relatívne, s rozdielnym pohľadom. Tak napr.:

  • D. Trump nie je vhodný na amerického prezidenta, nakoľko ako americký občan (údajne) mal pomer s ruskými dievkami v ruskom hoteli (čo podľa mňa nie je pravdepodobné, nakoľko ich mohol naložiť do vlastného lietadla a odviezť ich do svojej rezidencie kdekoľvek na svete).
  • Jeden z amerických prezidentov mal sex v oválnej pracovni s praktikantkou. Nebolo to na závadu! Aj manželka aj americký ľud zastúpený členmi kongresu mu to odpustili.
  • Anektovanie Krymu, ktoré patrilo historický Rusku a väčšinové obyvateľstvo je ruské, je akt medzinárodného terorizmu. Proti „agresorovi“ sa zaviedli tvrdé sankcie.
  • Anektovanie časti Kuby už dlhé desaťročia napriek tomu, že tam bolo výlučne kubánske obyvateľstvo, je aktom vývozu demokracie. Proti „agresorovi“ sa nezaviedli žiadne kritéria, naopak, zaviedli sa proti Kube.
  • Súdny proces v Rusku s vojenskou pilotkou, ktorá (údajne) zapríčinila smrť civilných novinárov je aktom porušenia ľudských práv.
  • Väznenie stovik ľudí vo väznici na cudzom území bez obžaloby, súdneho rozhodnutia, či práva na obhajcu, ich mučenie, je aktom boja proti terorizmu.
  • Americká tenistka berie zakázané látky so súhlasom WADA, sú to lieky. (Píše o tom aj tenisový „búrlivák“ Nastase [TU], ktorý zrejme vie o čom hovorí).
  • Ruská tenistka Šarapovová berie lieky, ktoré obsahujú novo – zakázané látky (o ktorých údajne nevedela), dostane zákaz na dva roky.

 

  • Premiér V. Orbán postaví plot na ochranu územia Maďarska pred nekontrolovanou imigáciou, je to akt protiislamistický a v rozpore s európskymi tradíciami a európskou kultúrou. Nazvú ho diktátorom.
  • Veľká Británia postaví plot na území Francúzska, je to akt ochrany svojho územia.

 

  • Veľká Británia z dôvodu kontroly imigrácie vystúpi z EÚ, je to akt k návratu samostatnosti – Make GB great again (tak, na americký spôsob).
  • Premiér Fico chce kontrolovať imigráciu, na základe súhlasu väčšiny obyvateľstva a aj opozície, je to islamofóbny akt nevhodný pre európske tradície.

 

  • Atď., atď., každý si môže doplniť celý rad ďalších relativistických pohľadov.

Vidieť, že relativita umožňuje posudzovať rovnaké veci úplne rozdielne.

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 122955x
Priemerná čítanosť článkov: 3513x

Autor blogu

Kategórie