Založ si blog

Celoeurópsky úspech – Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ sa de facto skončilo. To, že bolo veľmi úspešné, musí priznať každý objektívny posudzovateľ. Vidíme to aj v priamom prenose zo spravodajstiev. Je smutné, že niektoré domáce printové médiá a opoziční politici hľadajú „dôvody“ a „kauzy“, ako tento úspech znehodnotiť a spochybniť. Mohli sme s hrdosťou sledovať, ako p. premiér a aj ministri nás úspešne reprezentovali na vrcholných európskych fórach – svojim vystupovaním (v angličtine), vedomosťami, námetmi, ale aj organizovaním týchto podujatí. Aj koncert pre verejnosť bol zorganizovaný dôstojne, ako sa patrí na podujatie európskej dimenzie a hodné Slovenska. Určite by nebolo vhodné, ak by to bolo na úrovni mítingu napr. pred niektorou obytnou jednotkou a politici by rozdávali párky, klobásy či pagáče. Bolo by to síce lacnejšie, určite však nie dôstojné. Predsedníctvo v Rade EÚ pre Slovensko je raz za štrnásť rokov.

Nebolo to ľahké a bezkonfliktné obdobie pre EÚ, napriek tomu to naši zvládli na výbornú. Priebeh dobre hodnotili aj niektorí významní zahraniční politici, napr. [TU] alebo [TU]. Našťastie, neboli žiadne významnejšie vnútroštátne konflikty, na rozdiel od predsedníctiev niektorých iných štátov.

Na tomto úspechu má určite zásluhu aj naša diplomacia. Veď p. minister Lajčák je politik svetového formátu. Kedy v minulosti malo Slovensko reálneho kandidáta na funkciu GT OSN? Skončil druhý a ak by mocnosti dodržali prijatú zásadu, bol by aj zvolený. Nie je zanedbateľná ani skutočnosť, že bude predsedať nasledujúcemu Valnému zhromaždeniu OSN.

Významné aktivity počas nášho predsedníctva sa udiali nielen v Bratislave a v Bruseli, ale aj v iných krajinách, najmä však v Ríme. Vo „večnom meste“ totiž sídli viac významných medzinárodných organizácií patriacich do pôsobnosti OSN, napr. FAO (organizácia pre poľnohospodárstvo), WFP (World food Programme), IFAD (International Fund for Agricultural Development, UN Women, atď. V týchto organizáciách Slovensko hrá addekvátnu úlohu. Pri príležitosti slovenského predsedníctva sa konalo viac významných aktivít, kde naši diplomati a diplomatky tiež veľmi dôstojne reprezentovali Slovensko.

Napr. na konferencii 16. December 2016, FAO headquarters, Rome

Step It Up Together with Rural Women to End Hunger and Poverty

Gender equality and the empowerment of women and girls lies at the centre of the 2030 Agenda for Sustainable Development. In addition to the targets for SDG5 “Achieve gender equality and empower all women and girls”, it is reflected and mainstreamed across all 17 SDGs.

The Event is organized by FAO, the Slovak Presidency of the Council of the European Union (EU) and the European Commission, in close collaboration with the International Fund for Agricultural Development (IFAD), the World Food Programme (WFP) and UN Women. [1], [2].

V upútavke na túto významnú udalosť je, popri iných osobnostiach, aj odkaz našej p. ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka G. Matečnej.

 Pani ministerka na konferencii vystúpila s prejavom, ktorý mal u prítomných veľký úspech.

konf-fao

gr-fao-a-ministerka

José Graziano da Silva, Director-General of the Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO and Her Excellency Gabriela Matecná, Minister of Agriculture and Rural Development of the Slovak Republic – Slovak Presidency of the Council of the European Union

Z programu konferencie:

Session I

  • Address by José Graziano da Silva, Director-General of the Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO
  • Address by Neven Mimica, European Union Commissioner for International Cooperation and Development
  • Address by Her Excellency Gabriela Matecná, Minister of Agriculture and Rural Development

of the Slovak Republic – Slovak Presidency of the Council of the European Union

  • Address by Kanayo F. Nwanze, President of the International Fund for Agricultural Development, IFAD
  • Address by Representative of World Food Programme, WFP
  • Address by Maria Noel Vaeza, Director of Programmes, UN Women

Session moderated by: Marieta Okenkova, Slovak Presidency of the Council of the European Union

 

Closing remarks

  • Roberto Ridolfi, Director for Sustainable Growth and Development, DEVCO
  • Representative of the Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO

Session moderated by: Marieta Okenkova, Slovak Presidency of the Council of the European Union

diplomatky-sk

Slovenské diplomatky v národných farbách skĺbili tradičný slovenský ženský šarm, modrotlač, symbol nášho predsedníctva a taliansky dizajn šiat.

slovensky-kuchar

Pri varení slovenských bryndzových halušiek pomáhali aj rodinní príslušníci.

 

Naši diplomati robia dobré meno a propagáciu pre Slovensko aj mimo oficiálnych udalostí. Napr. takto propagujú Slovensko pre študentov Roma International School.

preds-fao6

Toto je nová mladá „globálna“ generácia, u ktorej xenofóbia a rasizmus určite nebude mať miesto – Slovenka Ninka a Nigérijčanka Vicky na web stránke medzinárodnej školy v Ríme. [3]

ninka-a-vicky

 

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 122986x
Priemerná čítanosť článkov: 3514x

Autor blogu

Kategórie