Založ si blog

Causa „subvenčný podvod“

Úvodom: Ako študenti elektrotechnickej fakulty ČVUT v Prahe, sme mali radi matematiku a technické disciplíny. Vtedy, ako na všetkých vysokých školách, aj my sme sa učili filozofické predmety. Nezaujali nás, aj si z toho málo pamätáme. Mňa ale zaujal a zapamätal som si niektoré postoje vyučujúceho. O.i. aj to, „že za spravodlivosť sa má každý postaviť a proti neprávosti sa ohlásiť“. Preto tak konám aj týmto blogom.

K podstate: Nedávno sa konalo súdne pojednávanie s bývalým ministrom školstva p. Lászlo Szigetim. Teraz mu elektronické aj printové média venovali možno aj väčšiu pozornosť, ako keď bol ministrom. Pán Szigeti bol ministrom krátky čas, len päť mesiacov, stal sa ním po odstúpení KDH z vládnej koalície. Dovtedy zastával funkciu štátneho tajomníka na školstve. P. Szigetiho odborná verejnosť, aj zamestnanci ministerstva hodnotili ako jedného z najlepších ministrov, nakoľko poznal problematiku školstva, keďže na ministerstvo prišiel so skúsenosťami dlhoročného stredoškolského učiteľa – matematika a riaditeľa gymnázia.

Obdobie „ministrovania“ p. Szigetiho som zažil v akademickej funkcii ktorá si vyžadovala aj častý styk s ministerstvom, či priamo s ministrom. Z vlastnej skúsenosti teda viem, že nikdy nebol ochotný porušiť zákon, či konať nečestne. Aj s vtedajším vedúcim služobného úradu, ktorý bol hybnou (odbornou) silou ministerstva, dôsledne dbali na dodržiavanie zákonnosti a netrpeli ani protekcionizmus. Nikdy neboli ochotní urobiť nezákonnú výnimku, či niekoho, alebo niečo uprednostniť. Preto ma veľmi prekvapuje obvinenie p. Szigetihy zo subvenčného podvodu a jeho stíhanie. Ministerstvo v tom čase prideľovalo financie na opravy a údržbu školských prevádzkových zariadení. To, že pán minister sa zaujímal o národnostné školstvo, je normálne, však to mal ako stranícku úlohu od svojej nominujúcej strany – SMK. Bol sa aj osobne pozrieť na predmetnú telocvičňu, podobne ako p. minister Fronc bol predtým sa pozrieť na zatekajúcu strechu základnej školy (tuším v Starých Horách). Ako konštatoval aj na pojednávaní, telocvičňa v obci Zemianska Olča bola v dezolátnom stave. Financie na opravy sa pridelili obci, ktorá je zriaďovateľom danej základnej školy. To, že starosta obce peniaze investoval do súkromného majetku ako prenajatej telocvične, zato minister určite nemôže. Prostriedky boli nesprávne použité, obec ich musí vrátiť! Pán bývalý starosta, zrejme aby sa vyhol zodpovednosti a aj stíhaniu za subvenčný podvod povedal, že „mu to odporučil minister“. Je to teda ad absurdum!

Divím sa však, že orgány činné v trestnom konaní obvinili a stíhajú práve bývalého ministra. Ten, kto už bol niekedy obvinený či stíhaný, resp. prišiel do styku s políciou, alebo prokuratúrou, vie aké je to nepríjemné a koľko rokov mu to zoberie zo života. Štyri roky zobralo aj p. Szigetimu. Aj z dôvodu obvinenia odstúpil z kandidátky SMK do parlamentných volieb, kde podľa hierarchie mu patrilo šieste miesto. Žiaľ však, podľa môjho názoru, vyššie uvedené orgány pre „zakrvavené oči“ často nevidia spravodlivosť. V každom vidia potenciálneho zločinca či podvodníka. Oni totiž nezodpovedajú za svoj právny názor. Nemôžu byť za to stíhaní. Môžu teda konať ad libitum. Žiaľ, nezriedka k tomu prispievajú aj novinári a médiá (napr. teraz Uj szó. O „prípade“ informoval s nadpisom (voľný preklad: „Bývalému ministrovi sa to zatiaľ prepieklo“ )). Našťastie, prvostupňový súd rozhodol tak, ako rozhodol, že obvinený nie je za subvenčný podvod zodpovedný, jednoducho to nespáchal.  Samozrejme, za to je zodpovedný bývalý starosta obce, aspoň to vychádza z logiky vecí. Žiaľ, trápenie sa p. exministra bude ešte pokračovať, nakoľko p. prokurátorka sa odvolala. Dúfajme však v spravodlivosť aj druhostupňového súdu. Osobne, ako bývalý súdny znalec, som sa zúčastnil veľkého počtu súdnych pojednávaní a súdy majú moju dôveru. Podľa môjho úsudku, v prípadoch kde som bol prizvaný, postupovali korektne a spravodlivo. Tak napr. súdy v Nitre, Komárne, Topoľčanoch, Bratislave, či v Dunajskej Strede, ale aj inde.

Záverom: Môj, v úvode spomínaný bývalý učiteľ však nespomenul, že keď sa pre spravodlivosť ohlásime, väčšinou na to doplatíme. Nespomenul ani to, že pravda nie vždy zvíťazí. To som však zistil už z vlastných skúseností. napriek tomu som sa ohlásil za spravodlivosť. Dúfam však, že  v tomto prípade zvíťazí spravodlivosť. Čo by rozhodne mala. A čo najskôr.

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 123005x
Priemerná čítanosť článkov: 3514x

Autor blogu

Kategórie