Založ si blog

Umelá inteligencia v praxi – vďaka Volkswagenu.

Dieselgate – podvod s emisiami, na chvíľu mediálne „prekryl“ aj problematiku utečencov. Áno, sme motoristický národ, každého sa nás to týka, aj keď nie primárne – že to naše auto nie je „podvodnícke“, tak určite sekundárne, veď nadmieru zamorený vzduch dýchame všetci a rovnako to škodí nášmu zdraviu. Uvádza sa, že deklarované emisné normy sú prekročené 20 až 30 krát. Keď to vyjadríme v percentách, ide o prekročenie o 2000 až 3000%. To je príliš veľa aj pri malých číslach. Podvod s emisnými parametrami evokuje vo mne niekoľko úvah, napr.:

  • Doteraz sme boli akosi nálepkovaní, že podvodov, krádeží a klamstiev sa dopúšťame len my, zo strednej a východne Európy, z bývalých socialistických štátov. Vidieť, že to tak nie je. Podvádzajú (aj vo veľkom) aj „rodáci“ tradičných demokracií, hoci si to nepripúšťajú. Mnohí s tým máme aj osobné skúsenosti.
  • Tí, čo skresľovali výsledky emisií, sú podľa mňa aj hlúpi. Pri tak veľkom množstve – 11 mil. áut v USA a 8 mil. v EÚ, aj na základe veľkých čísiel,  bola to len otázka času, kedy sa podvod odhalí. Kontrola je ako smrť – raz to určite príde a klamstvo, už dávno vieme, že „má krátke nohy“.
  • Usudzujem, že podvod s emisiami sa bude týkať aj iných značiek. Ak Volkswagen nevedel optimalizovať trio parametrov „výkon – spotreba – emisie“, je ťažko predstaviteľné, že iné značky to vyriešili čestne, bez podvodu. Veď v konkurenčnom prostredí ide o „prekonanie“ konkurenta (zdá sa, že hocijakými prostriedkami).

Keď už podvod bol odhalený, dúfajme, že výrobca „nesprávne“ motory opraví a nie na úkor kupujúcich. Keďže pri stanovených emisných limitoch nebude možné dodržať deklarovaný výkon motora, teda  ten, za ktorý kupujúci zaplatil dúfajme, že predajca vráti aj časť kúpnej ceny.

Aj keď je to tragické, pozrime sa na tento problém z optimistickej a humornej stránky. Keďže motor vie rozoznať kedy sa meria jeho emisia, ide o jednu z prvých aplikácií umelej inteligencie v praxi. Keďže Volkswagen to aplikoval v 19 mil. prípadoch, môžeme hovoriť o hromadnom nasadení prvkov umelej inteligencie v praxi. V socialistickej terminológii by sme už hovorili o vedecko – technickej revolúcii. Dúfajme, že umelá inteligencia v tomto segmente sa bude naďalej rozvíjať a aplikovať, takže budúce auta rozoznajú, že v peňaženkách máme málo peňazí, tak pri zachovaní stanovenej úrovne emisií a deklarovanom výkone, znížia spotrebu :-D. No povedzte, nebude to krásne?

Presvedčili vás „argumenty“ o vyhostení diplomatov?

12.08.2020

Som dlhoročným predplatiteľom Pravdy, nakoľko ho považujem za korektný denník. Zdalo sa mi, že ich argumentácia je (zväčša) objektívna, resp. o to sa aspoň pokúša. Nie som si istý, či sa im to podarilo aj v prípade vyhostenia troch ruských diplomatov, hoci predpokladám, že redakcia sa opierala o vyjadrenia našich diplomatov, resp. „odborníkov“. Posúďme to spolu. [...]

Slováci – odborníci, nevracajte sa domov zo zahraničia!

27.07.2020

V denníku Pravda sme nedávno mohli prečítať pekné zamyslenie sa pod názvom: „NÁZOR: Slovensko vyváža Slovákov. Potrebujeme, aby sa radi vracali“, v plnom znení [TU]. V tomto blogu by som chcel, z vlastnej skúsenosti, zodpovedať rečnícku otázku autora „Názoru“. Tá znela: „Čo núti ľudí, aby išli von, mimo rodnej hrude? Dve dôležité veci – peniaze a [...]

Moja rozpačitosť zo správy p. prezidentky.

05.06.2020

Určite všetci, Slováci a aj Maďari žijúci na Slovensku (keďže je okrúhle výročie Trianonu) s veľkým záujmom vypočuli, či prečítali správu o stave republiky p. prezidentky SR prednesenej v NR SR. Nie, že by sme my, čo tu žijeme, nevedeli v akom stave je SR, je však zaujímavé, ako to vidí a hodnotí p. prezidentka. Mne sa zdá, že pomenovala takmer všetko, čo nás [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 35
Celková čítanosť: 123053x
Priemerná čítanosť článkov: 3516x

Autor blogu

Kategórie